Home | Amersfoort | Fotoverhalen | brandstofprijzen | webtech |

De Amersfoortse kei

Amersfoort: Keistad, Kei van een stad, keientrekkers. Het vind allemaal zijn oorsprong in de keitrekking van 1661.

amersoortse kei

In 1661 wedt jonkheer Everhard Meyster met zijn vrienden dat hij de Amersfoorters zover kan krijgen dat zij een kei van de Amersfoortse Berg naar de stad trekken. De kei is versierd met een slinger van muziekinstrumenten, boeken en degens en wordt in een optocht naar de stad getrokken. Everard Meyster trakteert op bier en krakelingen en laat herdenkingspenningen slaan.Een jaar na de keitrekking wordt de kei beschilderd en voorzien van opschriften. In 1664 plaatst men een beeldje van Pallas Athene op de kei.

Na het aanvankelijk enthousiasme ontstaat een gevoel van schaamte door de negatieve reacties die de kei ontlokt. In 1672 wordt de kei begraven. In 1740 meldt een Groninger student de kei boven de grond uit te zien steken.

In 1897 wil de vereniging Flehite de kei op laten graven, dat lukt in dat jaar niet. Op 24 februari 1903 besluit de gemeenteraad toch de kei op te graven en hem te plaatsen in het plantsoen. Waar de kei precies lag wist men niet meer, wel was duidelijk dat dat op de Varkensmarkt moest zijn. Met ijzeren staven werd de bodem afgeprikt en op 2 mei om half zes werd de kei gevonden door 'Spekkie' die de legendarische woorden spark: "Jongens, doar istie!".

In 1932 is de kei verplaatst naar het Plantsoen-Zuid en uiteindelijk vond de kei haar huidige plaats bij de Arnhemseweg.

Was dat wat Meyster bedoelde met: "De wereld is een key vol gecken, die aen haer eygen dwaesheid trecken."

Naar het overzicht van de amersfoortse keien.